امروز : 20 اردیبهشت 1404
  • 1399/04/03 - 14:20
  • 12
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /ZsyT

گرمازدگی در کشاکش کرونا



 فراز نخست:


 همه افراد چه کسانی که حرارت بنیادی اندکی دارند مانند خردسالان و سالخوردگان، و چه جوانان گرم‌مزاج ، باید برای رویارویی با گرمازدگی آماده باشند.


اما امسال ممکن است وضع قدری متفاوت‌ باشد و چالش‌های تشخیصی دیگری برای گرمازدگی رخ دهد زیرا برخی شباهت‌ها میان علایم گوارشی/عصبی گرمازدگی و علایم گوارشی/عصبی کووید-۱۹ ممکن است کار را دشوار کند.


می‌دانم که بیشتر مردم این موضوع را جدی نمی‌گیرند ولی البته کروناویروس با رفتار پیچیده و غافلگیرکننده‌اش هنوز و پس از این هم برای ما درس‌ها و عبرت‌هایی خواهد داشت...


 


 


فراز دوم:


گرمازدگی با افزایش دمای بدن، بی‌حالی و خستگی، احساس ناخوشی، و چندین علامت دیگر در سیستم‌های گوناگون بدن پدیدار می‌شود از جمله:


 


- علایم گوارشی (تشنگی شدید و خشکی مخاط‌ها، تهوع، استفراغ، اسهال،بی‌اشتهایی)


- علایم مغزی‌عصبی (گیجی و منگی، سرگیجه، سردرد)


- علایم قلبی‌عروقی (کاهش فشارخون، افزایش ضربان قلب)


 


 


در این‌میان، علایم گوارشی مانند تهوع و اسهال اهمیت ویژه‌ای دارند زیرا اختلال سد مخاطی لوله گوارش در فرآیند گرمازدگی، می‌تواند به پیامدهای التهابی دیگری منجر شود که گاه مزمن یا عودکننده خواهند شد و چنان‌که گفتم تشابه بالینی آنها با علایم ابتلا به کووید-۱۹ نیز می‌تواند چالش جدیدی ایجاد کند.‌


 


فراز پایانی:


با ملاحظه امکان دینامیزم‌های یادشده، توجه به این نکات را ضروری می‌شمارم:


 


۱. نشانه‌های مشترک میان گرمازدگی و کووید-۱۹ را بویژه در سالمندان باید جدی گرفت.


 


۲. کسانی که در گرمازدگی دچار تهوع، استفراغ، یا اسهال می‌شوند برای پیشگیری و کمک به بهبود، باید به این نکات توجه کنند:


 


- بهترین‌ نوشیدنیِ مناسب این وضع، آب سیب ترش‌وشیرین، یا دمنوش سیب یا دمنوش به (با دمای خنک) است.


 


- خیسانیده تخم بارهنگ همراه با گلاب با اندکی شیرین‌کننده نیز بسیار سودمند است.


 


- رب انار ترش‌وشیرین بجای رب گوجه بسیار مناسب است.


 


- بهترین غذا در این حال، چلوگشنیز با تخم گشنیز و قدری سماق است.


 


- خوردن گوشت در این وضع باید بسیار کم شود و در حداقل مقدار بصورت گوشت کبابی یا جوجه‌کباب با رب انار مصرف گردد.


 


انجمن علمی طب ایرانی ، دکتر مجید انوشیروانی (متخصص طب سنتی ایرانی)


  • گروه خبری : تغذیه
  • کد خبر : 134262
کلمات کلیدی
مریم رمضانی صباغ
خبرنگار

مریم رمضانی صباغ