امروز : 20 اردیبهشت 1404
  • 1399/01/19 - 12:42
  • 14
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /ZkCT

پرهیزها و محدودیتهای غذایی



همیشه، بویژه در هنگامۀ همه گیریها باید از سه رفتار اجتناب کرد تا نیروهای بدن بجای توجه به آماده باش دفاعی، زیاد به کارهای گوارش و دفع پسماندهای تغذیه گمارده و مشغول نشوند: 


 


الف. پرخوری (حتی از غذای سبک)


 


ب. دَرهمخوری (حتی از غذاهای سودمند)


 


ج. سنگین خوری (حتی بمقدار معمول)


 


منظور از غذای سنگین، غذایی است که هضم آن دشوار باشد و گذر آن از معده به روده طول بکشد و


پسماندهای آن هم به آسانی دفع نشوند. غذاهای خمیری و سرخ کرده و چرب از این قبیل هستند مانند ماکارونی چرب، الویه با گوشتهای صنعتی، سوسیس، هلیم و آش گوشت غلیظ، پنیر پیتزا و فست فودها.


 


روزه داری طبّی، به معنای کاهش حجم و کالری غذایی دریافتی در حد بیست درصد کمتر از وضعیت همیشگی هر فرد، با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب میتواند منجر به بهبود عملکرد دستگاه دفاعی بدن در برابر عوامل بیماریزای بیرونی شود.


 


مصرف شوریها و ترشیهای محرّک و خشکیآور مخاط تنفسی )مانند سرکۀ تندوتیز و خیار شور( را


محدود کنید.


 


 مصرف شیر، ماست، گوجه، رب گوجه، شوریهای آبگوجهای، موز، شیرینیهای چسبنده و چرب را محدود کنید. لبنیات را بطور مطلق ممنوع نمیدانیم ولی تاکید میکنیم که مقدار مصرف آنها (بویژه ماست و دوغ ترش) معتدل باشد و همراه با مصلحات استفاده شود.


 


از مصرف نوشیدنیها و خوردنیهای محرکهای مغز و برهمزنندۀ خواب مانند قهوه، نسکافه، چای سبز، و نیز شکالت تلخ در ساعات عصر و شب خودداری کنید تا خواب بهوقت و عمیق و پیوسته را از دست ندهید.


 


 از مصرف پیاپی ادویۀ بسیار گرم و خشک و تندوتیز مانند فلفل قرمز، خردل، و سسهای تند پرهیز کنید.


 


 به نظر میرسد مصرف سیر و زنجبیل فقط تا اندازه ای در پیشگیری احتمالی سودمند است. بطور عمومی مصرف بیش از یک تا دو حبه سیرِ کوبیده، و بیش از دو تا سه گرم زنجبیل پیشنهاد نمیشود. مصرف بیشتر از این مقادیر بویژه بطور پیوسته میتواند موجب تحریک عصبی و ایمنی و تغییرات ناهنجار مزاجی و خلطی شود و در بیماران قلبی باید تداخل هر دو را با داروهای ضدانعقاد  در نظر گرفت.


در برخی شرایط مصرف مقادیر کم نیز ممکن است عوارض جدی داشته باشد.


 



 


منبع : دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی



 


 


  • گروه خبری : طب ایرانی
  • کد خبر : 134483
کلمات کلیدی
مریم رمضانی صباغ
خبرنگار

مریم رمضانی صباغ