- 1399/01/19 - 12:42
- زمان مطالعه : 2 دقیقه
- /ZkCT
پرهیزها و محدودیتهای غذایی
همیشه، بویژه در هنگامۀ همه گیریها باید از سه رفتار اجتناب کرد تا نیروهای بدن بجای توجه به آماده باش دفاعی، زیاد به کارهای گوارش و دفع پسماندهای تغذیه گمارده و مشغول نشوند:
الف. پرخوری (حتی از غذای سبک)
ب. دَرهمخوری (حتی از غذاهای سودمند)
ج. سنگین خوری (حتی بمقدار معمول)
منظور از غذای سنگین، غذایی است که هضم آن دشوار باشد و گذر آن از معده به روده طول بکشد و
پسماندهای آن هم به آسانی دفع نشوند. غذاهای خمیری و سرخ کرده و چرب از این قبیل هستند مانند ماکارونی چرب، الویه با گوشتهای صنعتی، سوسیس، هلیم و آش گوشت غلیظ، پنیر پیتزا و فست فودها.
روزه داری طبّی، به معنای کاهش حجم و کالری غذایی دریافتی در حد بیست درصد کمتر از وضعیت همیشگی هر فرد، با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب میتواند منجر به بهبود عملکرد دستگاه دفاعی بدن در برابر عوامل بیماریزای بیرونی شود.
مصرف شوریها و ترشیهای محرّک و خشکیآور مخاط تنفسی )مانند سرکۀ تندوتیز و خیار شور( را
محدود کنید.
مصرف شیر، ماست، گوجه، رب گوجه، شوریهای آبگوجهای، موز، شیرینیهای چسبنده و چرب را محدود کنید. لبنیات را بطور مطلق ممنوع نمیدانیم ولی تاکید میکنیم که مقدار مصرف آنها (بویژه ماست و دوغ ترش) معتدل باشد و همراه با مصلحات استفاده شود.
از مصرف نوشیدنیها و خوردنیهای محرکهای مغز و برهمزنندۀ خواب مانند قهوه، نسکافه، چای سبز، و نیز شکالت تلخ در ساعات عصر و شب خودداری کنید تا خواب بهوقت و عمیق و پیوسته را از دست ندهید.
از مصرف پیاپی ادویۀ بسیار گرم و خشک و تندوتیز مانند فلفل قرمز، خردل، و سسهای تند پرهیز کنید.
به نظر میرسد مصرف سیر و زنجبیل فقط تا اندازه ای در پیشگیری احتمالی سودمند است. بطور عمومی مصرف بیش از یک تا دو حبه سیرِ کوبیده، و بیش از دو تا سه گرم زنجبیل پیشنهاد نمیشود. مصرف بیشتر از این مقادیر بویژه بطور پیوسته میتواند موجب تحریک عصبی و ایمنی و تغییرات ناهنجار مزاجی و خلطی شود و در بیماران قلبی باید تداخل هر دو را با داروهای ضدانعقاد در نظر گرفت.
در برخی شرایط مصرف مقادیر کم نیز ممکن است عوارض جدی داشته باشد.
منبع : دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
