امروز : 19 اردیبهشت 1404
  • 1401/07/12 - 10:43
  • 11
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /ZxBT

علل و عوامل چاقی را بشناسید

امروزه چاقی و اضافه وزن به یکی از مشکلات شایع در تمامی کشورها تبدیل شده است که عوامل مختلفی در ایجاد این مشکل به جز دریافت زیاد کالری نقش دارد.



علت اصلی اضافه‌وزن و چاقی، عدم تعادل بین کالری­های دریافتی و کالری­های مصرفی توسط فرداست . به عبارتی می­توان گفت اضافه­ وزن نتیجه عدم تعادل بین غذای مصرفی وفعالیت فیزیکی است به‌طورکلی، در اضافه‌وزن و چاقی مشکلات زیر وجود دارند:


 


1. دریافت زیاد غذاهای پرانرژی و پرچرب 


 


2. کاهش فعالیت فیزیکی ناشی از طبیعت بی­تحرک بیشتر شغل­ها، تغییر سبک حمل‌ونقل و افزایش شهرنشینی .


 


مصرف زیاد غذاهای پرکالری، بدون افزایش متناسب فعالیت فیزیکی، منجر به افزایش ناسالم وزن می‌شود. کاهش سطوح فعالیت بدنی نیز منجر به عدم تعادل انرژی و درنتیجه افزایش وزن می‌گردد . تغییر در الگوهای رژیم غذایی و فعالیت فیزیکی اغلب نتیجه تغییرات محیطی و اجتماعی مرتبط با توسعه و کمبود سیاست­های حمایتی در بخش‌های سلامت، کشاورزی، حمل‌ونقل، محیط، فرآیند غذا، توزیع، بازاریابی و آموزش است .


 


به‌طور ویژه، علل و عوامل زیر در بروز و شیوع اضافه‌وزن و چاقی نقش مهمی ایفا می‌کنند:


 


وراثت و ژنومیکس تغذیه­ ای


بیشتر عوامل هورمونی و عصبی دخیل در تنظیم وزن به‌طور ژنتیکی تعیین می‌شوند. این امر شامل علامت­های کوتاه­ مدت و بلندمدت است که سیری و تغذیه را تعیین می­کنند. نقایص کوچکی در بیان یا تداخل ژن‌ها می­تواند به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای در افزایش وزن دخیل باشد .


 


تعداد و اندازه سلول‌های چربی، توزیع منطقه‌ای چربی در بدن و RMR (میزان متابولیسم استراحت) نیز تحت تأثیر ژن‌ها قرار می‌گیرند. مطالعات دوقلوها نشان می­دهد که ژن‌ها 50 تا 70 درصد استعداد به چاقی را تعیین می‌کنند. انتخاب­های تغذیه‌ای و شیوه زندگی می‌توانند ژن‌های چاقی را فعال یا غیرفعال نمایند .


 


فعالیت فیزیکی ناکافی


عدم ورزش و شیوه زندگی عموماً بی­حرکت، همراه با پرخوری مزمن نیز از علل افزایش وزن هستند. طبیعت بی­تحرکت جامعه عاملی در افزایش مشکل روبه رشد چاقی است. افراد کمتری ورزش می­کنند و زمان زیادی در فعالیت­های با مصرف انرژی پایین، تماشای صفحه‌نمایش مانند تماشای تلویزیون یا فیلم، استفاده از کامپیوتر، انجام بازی‌های ویدئویی، نشستن در ماشین و رانندگی به محل کار یا مقصد صرف می‌شود .


 


التهاب


بافت چربی به‌طور فعالانه طیف وسیعی از سیتوکین­های پیش التهابی و ضد­التهاب را ترشح می‌کند.  اثرات این سیتوکین­ها عبارت‌اند از عدم حساسیت به انسولین، هایپرلیپیدمی، کاهش پروتئین عضلانی و استرس اکسیداتیو . دانشمندان ارتباط مستقیمی بین چاقی و بیماری­های التهابی مانند اختلالات قلبی-عروقی، برخی سرطان­ها و دیابت نوع 2 یافته‌اند . در انسان­ها پرخوری مزمن کلید التهاب را تحریک کرده و به افزایش وزن و مقاومت انسولینی منجر می­گردد . بعلاوه چاقی مرکزی با فاکتورهای التهابی به‌ویژه CRP ارتباط قوی دارد .


 


تغییرات ساده در رژیم غذایی و شیوه زندگی می­تواند التهاب مربوط به چاقی را تغییر دهد. مواد غذایی مانند پرتقال ضدالتهاب می­باشد درحالی‌که خامه ممکن است پیش التهاب باشد. آنتی‌اکسیدان‌ها و اسیدهای چرب چند غیراشباع امگا-3 شدت التهاب را کاهش می‌دهند .


 


خواب و ریتم­های شبانه‌روزی


خواب کم، تنظیمات اندوکرینی مربوط به گرسنگی و اشتها را تغییر می‌دهد. لذا هورمون­های مؤثر بر اشتها  تحت تأثیر قرار گرفته و ممکن است سبب دریافت زیاد انرژی شوند؛ بنابراین محرومیت مداوم از خواب می­تواند مقدار غذای دریافتی را تغییر داده و در اپیدمی چاقی سهیم باشد. برخی افراد ممکن است کار شیفتی یا مواجهه با نور زیاد در شب داشته باشند، این کار می­تواند در ریتم­های شبانه­ روزی اختلال ایجاد کرده و شیوع چاقی را افزایش دهد .


 


استرس


 استرس عامل دیگری برای چاقی است. تحت شرایط استرسی، کورتیزول آزاد شده و سبب تحریک ترشح انسولین جهت حفظ قند خون در وضعیت ثابت می‌شود. لذا اشتها افزایش می­یابد .


 


طعم و مزه، اشتها


غذا و مزه آن، پاسخ‌های لذت‌بخش را باعث می‌شوند. تنوع بی‌پایان غذاهایی که در هرلحظه‌ای و با قیمت معقول در دسترس هستند، می­توانند در دریافت کالری زیاد، دخیل باشند؛ زیرا افراد زمانی که انواع مختلفی از غذا به آن‌ها ارائه می‌شود، نسبت به زمانی که فقط یک نوع غذا ارائه می­گردد، بیشتر غذا می‌خورند. به‌طور طبیعی، وقتی غذایی مصرف شد اشتیاق و علاقه به مصرف آن کاهش می‌یابد.


 


اندازه پرس­های غذایی


پرخوری فعالانه تا حدی نتیجه اندازه بزرگ پرس­های غذایی است. پرس­ها و کالری­هایی که رستوران­ها و فروشگاه­های فست­فود در یک وعده ارائه می­کنند، اغلب بیشتر از نیازهای انرژی یک فرد برای کل روز است .


 


منبع : دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت


  • گروه خبری : فعالیت بدنی
  • کد خبر : 134438
کلمات کلیدی
مریم رمضانی صباغ
خبرنگار

مریم رمضانی صباغ