امروز : 19 اردیبهشت 1404
  • 1404/01/10 - 09:15
  • 10
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /ZYQV
مقاومت به انسولین خطری که باید جدی بگیریم

امروزه مقاومت به انسولین شیوع زیادی پیدا کرده است که برای پیشگیری از تبدیل آن به دیابت با یک آزمایش ساده می توان از ابتلا با عدم ابتلا به آن اطلاع پیدا کرد و بهترین راه خلاصی از آن تبعیت از رژیم غذایی سالم است.

امروزه مقاومت به انسولین شیوع زیادی پیدا کرده است که برای پیشگیری از تبدیل آن به دیابت با یک آزمایش ساده می توان از ابتلا با عدم ابتلا به آن اطلاع پیدا کرد و بهترین راه خلاصی از آن تبعیت از رژیم غذایی سالم است.

قند یا گلوکز منبع حیاتی انرژی برای بدن محسوب می شود. هورمون انسولین از پانکراس (لوزالمعده) ترشح شده و به جذب قند توسط بدن و حفظ قند خون در محدوده طبیعی کمک می کند.

در مقاومت به انسولین حساسیت سلول ها نسبت به انسولین کاهش یافته و جذب قند مختل می شود. بنابراین به منظور حفظ قند خون در محدوده طبیعی، بدن باید انسولین بیشتری تولید کند. با گذشت زمان مقاومت به انسولین سبب افزایش قند خون و آسیب سلول ها می­شود. پیامد اصلی مقاومت به انسولین، دیابت نوع 2 است.  احتمال بر این است که مقاومت به انسولین 10 تا 15 سال قبل از ایجاد دیابت نوع 2 در بدن وجود داشته باشد.

 علاوه بر دیابت نوع دو، مقاومت به انسولین ﺑﺎ ﻃﯿﻒ وسیعی ازﺗﻈﺎﻫﺮات بالینی از ﺟﻤﻠﻪ ﺑﯿﻤﺎری ﻫﺎی قلبی-عروقی، فشار خون بالا، اختلالات چربی خون، چاقی، سندروم تخمدان پلی کیستیک، بالا بودن اوره خون، کبد چرب، آلزایمر و پارکینسون ارتباط دارد.

 ژنتیک (سابقه خانوادگی دیابت نوع 2)، الگوی غذایی نامناسب، عدم تحرک بدنی، رژیم غذایی پر نمک، چاقی شکمی( چربی احشایی بالا)، افزایش سن، برخی از بیماری ها (مثل کم کاری تیرویید) و برخی از داروها، در بروز مقاومت به انسولین نقش دارند.

مقاومت به انسولین ممکن است علائم مشخصی نداشته باشد و بسیاری از افراد ممکن است از وجود این مشکل در خود آگاه نباشند. با این حال، برخی علائم و نشانه‌ها می‌توانند هشداردهنده باشند مانند: خستگی مداوم، افزایش وزن به‌ویژه چاقی شکمی، گرسنگی شدید وتمایل به مصرف شیرینی­جات، تشنگی مکرر، تیره شدن پوست در نواحی پشت گردن،زیر بغل و کشاله ران (آکانتوز نیگریکانس)، عدم تمرکز، آکنه.

اصلاح سبک زندگی شامل : تغذیه سالم، کاهش وزن اضافی بخصوص کاهش چاقی شکمی و فعالیت بدنی منظم می‌تواند در بهبود مقاومت به انسولین مؤثر باشد. رژیم‌های غذایی غنی از کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده، قندهای ساده و چربی‌های ناسالم می‌توانند مقاومت به انسولین را تشدید کنند. این غذاها منجر به افزایش سریع سطح گلوکز خون می‌شوند و پانکراس را وادار به ترشح بیشتر انسولین می‌کنند و به مرور زمان سبب مقاومت به انسولین می شوند.

رژیم غذایی مدیترانه ای یکی از راهکارهای موثر برای بهبود حساسیت به انسولین می باشد. این رژیم بر مصرف غلات کامل، میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات، آجیل و چربی‌های سالم، به‌ویژه روغن زیتون تأکید دارد.

 مطالعات مختف تاثیر رژیم مدیترانه‌ای بر کاهش مقاومت به انسولین و همچنین کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را نشان داده­ اند.

 مطالعات نشان داده اند که رژیم غذایی DASH نیز سبب بهبود حساسیت به انسولین می شود. رژیم غذایی DASH، رژیم غذایی با شاخص گلیسمی و چگالی انرژی پایین است که حاوی مقادیر بالای فیبرغذایی، فیتواستروژن، پتاسیم، منیزیم، اسید فولیک و سایر مواد مغذی مفید می باشد.

این رژیم با تمرکز بر غلات کامل، میوه‌ها، سبزیجات، مغزها، لبنیات کم‌چرب و گوشت‌های کم چرب و بدون چربی و در عین حال محدود کردن گوشت قرمز، غذاهای حاوی چری اشباع و اسید چرب ترانس بالا، غلات تصفیه‌شده و قند‌های ساده، یک راهکار موثر برای بهبود حساسیت به انسولین می باشد. علاوه بر این، رژیم DASH توصیه می‌کند که مصرف نمک خود را به 1 قاشق چای‌خوری (2300 میلی‌گرم) در روز محدود کنید و غذا‌هایی با نمک کم‌تر مصرف می‌کنید.

اثر درمانی رژیم فستینگ متناوب (روزه داری متناوب) در بهبود مقاومت به انسولین نیز در برخی از مطالعات نشان داده شده است و این نوع رژیم می تواند به عنوان یک درمان کمکی برای جلوگیری از بروز و توسعه برخی از بیماری های مزمن در نظر گرفته شود.

با این حال پاسخ های فردی به زمان بندی وعده های غذایی می تواند متفاوت باشد. زمان‌بندی و فراوانی وعده‌های غذایی نیز در حساسیت به انسولین نقش دارد.

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف صبحانه کامل شامل غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین و همچنین وعده‌های غذایی کوچک‌تر و مکرر در طول روز می تواند به حفظ سطوح پایدار قند خون و بهبود حساسیت به انسولین کمک کند. بنابراین انتخاب­های غذایی آگاهانه و الگوهای غذایی سالم به عنوان یک راهکار موثر در درمان افراد مبتلا به مقاومت به انسولین می باشد.

  • گروه خبری : اخبار قلب سالم,اخبار قلب,تغذیه,فیلم و انیمیشن,فعالیت بدنی,طب ایرانی,سلامت روان,عوامل محیطی موثر بر سلامت قلب
  • کد خبر : 141245
کلمات کلیدی
مریم رمضانی صباغ
خبرنگار

مریم رمضانی صباغ

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید