امروز : 20 اردیبهشت 1404
  • 1398/02/29 - 09:21
  • 12
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /Zp3T

پیشگیری و کنترل فشار خون با تغذیه و فعالیت بدنی

پرفشاری خون که معمولا فشار خون بالا نامیده می‌شود، زمانی است که فشار پمپ شدن خون از قلب به درون سرخرگ ها به طور مداوم، خیلی قوی است. سرخرگ ها، رگ های خونی هستند که خون را از قلب به تمام نقاط بدن منتقل می‌کنند و فشار خون در اثر نیروی فشار خون پمپ شده توسط قلب در برابر دیواره رگ ها ایجاد می شود. بنابراین هر قدر فشار خون بالاتر باشد، قلب باید سخت تر کار کند. متاسفانه پرفشاری خون معمولا موجب بروز علائم و نشانه ای نمی شود. فشار خون بیش از حد بالا (پرفشاری خون بحرانی) ممکن است سبب ایجاد سردرد، اضطراب، تنگی نفس، خونریزی بینی، تهوع و استفراغ، درد شدید قفسه سینه و حرکاتی که شما نمی توانید کنترل کنید (تشنج)، شود.




انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در مورد عوامل خطر ایجادکننده فشار خون بالا اعلام کرد:



 


عوامل خطری که کنترل آن برای فرد دشوار یا غیرممکن است:


• داشتن بیماری مزمن کلیوی


• داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به پرفشاری خون 


• نژاد. داشتن نژاد آمریکایی آفریقایی‌الاصل احتمال بروز خطر را افزایش می دهد.


• سن. با افزایش سن، خطر ابتلا به پرفشاری خون افزایش می یابد.


• جنسیت. تا قبل از 45 سالگی مردان در معرض خطر بیشتری نسبت به زنان هستند. بعد از 65 سالگی، زنان نسبت به مردان در معرض خطر بیشتری هستند.


• ابتلا به اختلال قطع تنفس در خواب  


• استرس داشتن


 


عوامل خطری که فرد می تواند آنها را کنترل کنید:


• سیگار کشیدن و مصرف دخانیات


• ابتلا به بیماری دیابت نوع 2، داشتن کلسترول بالا و یا هر دوی این موارد 


• ورزش نکردن یا نداشتن فعالیت بدنی کافی


• داشتن اضافه ‌وزن و چاقی


• دریافت مقدار زیاد چربی، قند و شکر، انرژی و نمک در رژیم غذایی خود


• نوشیدن الکل


 


زندگی با شیوه سالم می تواند به پائین آوردن فشار خون کمک کند. تغییرات شیوه زندگی می تواند شامل این موارد باشد:


خوردن و آشامیدن:


- از رژیم غذایی سرشار از  منابع فیبر غذایی و پتاسیم و حاوی مقادیر کم سدیم، شکر افزوده و چربی استفاده کنید. 


- مقدار مناسبی از میوه ها و سبزی های تازه بخورید. سعی کنید تا حد امکان نیمی از بشقاب غذای شما در هر وعده، با میوه ها و سبزی ها پر شود.


- از غلات کامل (سبوس دار) در برنامه غذایی خود استفاده کنید. این موارد شامل پاستای تهیه شده از گندم کامل، برنج قهوه ای یا نان غلات کامل است. حدود یک چهارم بشقاب خود را از این مواد غذایی قرار دهید.


- از فرآورده های لبنی کم چرب مانند شیر بدون چربی یا ماست کم چرب استفاده کنید.


- از مصرف برش های گوشت پرچرب، گوشت های فرآیند شده (مانند سوسیس و کالباس) و گوشت مرغ با پوست، خودداری کنید. حدود یک چهارم بشقاب خود را با منابع پروتئینی بدون چربی، مثل ماهی، گوشت مرغ بدون پوست، انواع لوبیا و تخم مرغ پر کنید.


- از مصرف غذاهای آماده و فرآیند شده، خودداری کنید. این غذاها اغلب حاوی مقادیر بیشتری سدیم (از عناصر تشکیل دهنده نمک خوراکی)، شکر افزوده و چربی هستند. 


- دریافت سدیم روزانه خود را کاهش دهید. بیشتر افراد مبتلا به پرفشاری خون باید کمتر از 1500 میلی گرم سدیم در روز مصرف کنند.


- از مصرف الکل بپرهیزید.


 


فعالیت بدنی:


• با مراقبین بهداشتی خود درباره داشتن و حفظ وزن بدن مناسب مشورت کنید. از آنها بپرسید چه وزنی برای شما مناسب است.


• حداقل 30 قیقه در روز در بیشتر روزهای هفته ورزش کنید طوری که قلب شما تندتر بطپد (ورزش ایروبیک). این فعالیت ها می تواند شامل پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری باشد.


• ورزش هایی را برای تقویت عضلات (ورزش های مقاومتی) در برنامه ورزشی هفتگی خود بگنجانید، نمونه ای از آن پیلاتس است. سعی کنید این ورزش ها را حداقل 3 بار در هفته و هربار به مدت 30 دقیقه انجام دهید.


 


سایر موارد:


• به هیچ عنوان از محصولات حاوی نیکوتین و تنباکو، مانند سیگار و قلیان استفاده نکنید. اگر برای ترک، نیاز به کمک دارید، از مراقبین بهداشتی خود بپرسید.


• فشار خون خود را در منزل به همان روشی که مراقبین بهداشتی به شما گفته اند، اندازه گیری و پایش کنید.


• حتما برای ویزیت، طبق برنامه زمانبندی که مراقبین بهداشتی شما می گویند، مراجعه کنید. این امر در کنترل فشار خون شما بسیار مهم است.


• روش های کاهش استرس را بیاموزید.


 


مصرف داروها:


• در صورتی که برای کنترل فشار خون شما دارو تجویز شده است، آنها را دقیقا مطابق دستور پزشک مصرف کنید. 


• به هیچ عنوان، هیچ دُز دارویی را از قلم نیندازید و تمامی داروها را به تعداد و در وعده های تعیین شده توسط پزشک، مصرف کنید. از قلم انداختن داروها، شما را در معرض خطر مشکلات ناشی از آن قرار می دهد و می تواند منجر به کاهش اثربخشی دارو شود.


از مراقبین بهداشتی خود درباره عوارض جانبی یا واکنش های ممکنه بدن به داروهایی که باید مصرف کنید، بپرسید.


  • گروه خبری : تغذیه
  • کد خبر : 134202
کلمات کلیدی
مریم رمضانی صباغ
خبرنگار

مریم رمضانی صباغ