امروز : 20 اردیبهشت 1404
  • 1398/04/26 - 13:40
  • 23
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /Z7CT

ورزش و استراحت درطب سنتی 1

یکی دیگر از معضلات امروز زندگی ماشینی، کم تحرکی مردم است. این در حالی است که هزار سال پیش یعنی زمانی که مردم تحرک کافی داشته‌اند، باز هم حکما آنها را تشویق به تحرک و ورزش می‌کردند و بنا به قول بوعلی سینا در کتاب قانون مهمترین تدابیر برای حفظ سلامتی ورزش است. ورزش با تقویت قوای جسمی و روحی و دفع مواد زائد از بدن، نقش بسیار مهمی در حفظ سلامتی دارد. با این حال ورزش کردن شرایطی دارد که رعایت آنها برای همه سودمند است.



 


- ورزش کردن بلافاصله بعد از غذا خوردن باعث اختلال در هضم غذا شده و ضعف بدن را به همراه دارد. 


 


- قبل از ورزش کردن مدت زمانی را به نرمش اختصاص داد تا اندام‌های بدن گرم شده برای ورزش آماده شوند و در پایان نیز بلافاصله ورزش را قطع نکرده و با کمی نرمش کردن، بدن برای استراحت آماده شود.


 


- ورزش باید به حد اعتدال باشد تا منجر به رشد و تقویت بدن گردد. ورزش معتدل ورزشی است که رنگ چهره را مایل به سرخی گرداند و فرد شروع کند به نفس نفس زدن و عرق کردن. با افزایش سرعت تنفس و شروع شدن تعریق بایستی ورزش به تدریج قطع گردد.


 


ورزش فواید دیگری نیز دارد:


 


- ورزش حرارت ملایم پدید می‌آورد و به بیرون راندن مواد دفعی کمک می‌کند و نمی‌گذارد مواد زائد تجمع یافته و تاثیر بدی روی بدن بگذارد.


- با ورزش مفاصل و عضلات محکم‌تر می‌گردند.


- با دفع مواد زائد از بدن بر اثر ورزش، اندام‌ها برای پذیرش غذا آمادگی بیشتری پیدا می‌کنند.


ویژگی‌ها و شرایط ورزش مناسب


- ورزش معتدل که اعضا و قوا را تقویت می‌کند آن است که پوست، سرخ و تنفس، تند شود و تعرّق ایجاد کند. هرگاه تندی نفس و تعریق به افراط برسد باید ورزش قطع شود، زیرا سبب ضعف قوای بدن می‌گردد.


 - بهترین اوقات ورزش، پس از خروج غذا از معده و کامل شدن هضم معدی است یعنی حدوداً دو ساعت بعد از غذا خوردن. ورزش بلافاصله پس از غذا خوردن مضر است. همچنین ورزش حین گرسنگی نیز توصیه نمی‌شود.


- پیش از ورزش بهتر است مدفوع و ادرار دفع شود.


 - در افراد با مزاج گرم و خشک ورزش‌های سنگین بخصوص در فصل تابستان مضر است و سبب بروز بیماری می‌گردد.


- بهترین زمان ورزش در فصل بهار نزدیک ظهر، در تابستان اول روز و در زمستان آخر روز است.


- شروع ورزش باید با حرکات آهسته باشد و به تدریج حرکات سخت‌تر شوند و به حدی برسد که قوّت فرد ورزشکار می‌تواند تحمّل کند و سپس دوباره به تدریج آهسته‌تر شود تا فرد از ورزش باز ایستد.


- توصیه شده که وقتی ورزش تمام می‌شود فرد به حمام برود و با آب ولرم، چنانچه پوست را خوش آید، خود را شستشو کند و بار دیگر دست و پا و عضله‌های وی را به نرمی بمالند تا باقی فضولات که با حرکت ورزش آمادۀ دفع شده‌اند از منافذ پوست بیرون آیند.


 


اثرات ورزش بر سلامت بدن


- کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های کشنده مانند بیمارهای قلبی، سکته مغزی و سرطان


- کنترل یا پیشگیری از ایجاد بسیاری از بیماری‌ها


- افزایش توانایی روانی


- بهبود وضعیت خواب و افزایش انرژی


- از بین رفتن افسردگی و کنترل اضطراب


- کنترل وزن، افزایش خودباوری، بهبود ظاهر و سلامت


 


منبع : کتاب مبانی طب ایرانی ،وزارت بهداشت


 


  • گروه خبری : طب ایرانی
  • کد خبر : 134470
کلمات کلیدی
مریم رمضانی صباغ
خبرنگار

مریم رمضانی صباغ